Arild Rønsen

Afghanistan: Hvilken strategi?

Fire nordmenn drept i Afghanistan. Lite ante jeg om dette triste faktum, da jeg før helga skrev dette i min faste fredagsspalte i Klassekampen: ”Strategien ligger fast,” sier forsvarsminister Grete Faremo. Hvilken strategi?

Fire nordmenn drept i Afghanistan. Lite ante jeg om dette triste faktum, da jeg før helga skrev dette i min faste fredagsspalte i Klassekampen: ”Strategien ligger fast,” sier forsvarsminister Grete Faremo. Hvilken strategi?

Den avsatte general McChrystal sies å være selve hjernen bak USA/Natos nåværende strategi i Afghanistan. Likevel uttrykker forsvarsminister Faremo ”stor forståelse” for president Obamas avgjørelse om å gi mannen sparken. Hun ikler seg statsmannsmine når hun sier det, og det er vel flere enn meg som trekker på smilebåndet. Når skjedde det sist gang, at en norsk forsvarsminister ikke hadde ”stor forståelse” for den amerikanske presidentens avgjørelser i forsvarspolitiske spørsmål?

Men altså: ”Strategien ligger fast.” Fem minutter etter at Faremo har vært på lufta, oppsøker NRK Dagsnytt Kristin Halvorsen på sommerhytta i Horten. SV-lederen: ”Strategien har vært mislykka.”

De har for så vidt rett begge to, tragisk nok. Halvorsen, fordi hun åpenbart er maktesløs i sakens anledning – her kan vi virkelig snakke om at verktøykassa er tom. Faremo, fordi hun øyensynlig ikke har lært noen verdens ting av ni års mislykka okkupasjon. Om vi teller antall drepte, ser vi ut til å være inne i det verste året for okkupasjonsstyrkene siden invasjonen i 2001.

For både Halvorsen og Faremo, består tragedien i at de er medlemmer av ei regjering som i Afghanistan-spørsmålet ikke ser ut til å ha annen strategi enn å henge i skjørtene på Uncle Sam.

Alle som vil skjønne, skjønner at vi kriger i Afghanistan fordi USA vil at vi skal det. De blir stadig hulere - frasene om kvinners rettigheter, demokrati og ”de verdiene vi beskytter når vi feirer 17. mai”.

Meg bekjent er Norge det eneste landet i ”koalisjonen av villige” der Afghanistan-krigen ikke er gjenstand for levende og tilspissa debatt på parlamentarikernivå. Mitt tips er at vi aldri får den, heller. Idet vi får et vink fra Obama om at ”tiden er moden”, vil vårt ”nærvær” avsluttes, ganske i det stille. Så vil de kunne si det i kor; Jonas Gahr Støre, Siv Jensen og Erna Solberg: ”Vi gikk inn sammen med våre allierte, og trekker oss ut sammen med våre allierte. Oppdraget er fullført.”

Men det er jo nettopp poenget; at oppdraget ikke på noe vis er fullført. Egentlig greit nok, fordi vi snakker om et oppdrag som aldri skulle vært påbegynt. Men likevel – ynkelig. Og det landet okkupanten etterlater seg, vil være et land i enda mer elendig forfatning enn hva som var tilfelle for ni år siden. Afghanistan vil fortsatt være hele verdens opiumskammer, mens Taliban vil være ulike mye sterkere enn hva denne bandittorganisasjonen var i forkant av okkupasjonen.

Gratulerer med utført oppdrag!

Den triste sannheten er at de norske soldatene som er drept i Afghanistan har mista livet forgjeves. Til absolutt ingen nytte – og dette har for all del ingen ting verken med deres kvalifikasjoner eller intensjoner å gjøre. De har bare utført oppdrag, slik soldater skal gjøre. Alt ansvar ligger på Storting og Regjering, våre folkevalgte – som har på sin samvittighet at noen av våre beste kvinner og menn aldri igjen får feire 17. mai.


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.