Arild Rønsen

Selv tausheten tar slutt – eller…?

Åpne høringer? Nei. Taushet. Gjenopptakelseskommisjonen, PST og aktoratet.

Det går mot innspurt i Treholtsaken. Nok en gang. Denne gang kan det se ut som det bare er Treholts støttespillere som vil dele hva de har på hjertet med offentligheten.

Da NRK før helga ville ha PST¬-sjef Janne Kristiansens syn på det faktum at Gjenopptakelseskommisjonen har sagt nei til åpne høringer med de teknisk sakkyndige, var svaret enkelt: ”Janne Kristiansen ønsker ikke å uttale seg til NRK.”

Gjenopptakelseskommisjonens leder Helen Sæter var like ordknapp, da hun sa at ”vi har fått vite nok”. Så veit vi det – alle vi som ikke har fått se de sakkyndiges utredninger. Sæter skal ha kreditt for å varsle en mulig framtidig offentliggjøring av de sakkyndiges rapporter – men da har vel toget gått?

Da NRK Søndagsavisa diskuterte saken i helga, glimra riksadvokat Tor-Aksel Bush og statsadvokat Lasse Qvigstad med sitt fravær. De hadde begge avslått NRKs invitasjon.

Skal vi virkelig ha det sånn, helt til Gjennopptakelseskommisjonen leverer sitt forventede avslag?

Cappelen Damm ga forrige uke ut boka til Ingrid Betancourt, som på norsk har fått tittelen ”Selv tausheten tar slutt”. Snart foreligger også boka om de kontroversielle muhammedtegningene, ”Taushetens tyranni”.

Men Janne Kristiansen, Helen Sæter, Tor-Aksel Busch og Lasse Qvigstad står visst ikke på Cappelen Damms høstliste. I enkelte kretser ser tausheten nemlig ikke ut ti lå ha noen ende.


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.