Arild Rønsen

Må veldedige organisasjoner absolutt lure folk?

- Du har vært så heldig å vinne i lotteriet vårt!

Jeg er ikke den flinkeste til å gi bort penger via telefon – og jeg er dritt lei av å bli oppringt til alle umulige tidspunkt på døgnet av folk som skal selge meg et eller annet jeg helt sikkert ikke har bruk for.

Samtidig skjønner jeg at Røde Kors og Norsk Folkehjelp har behov for pengene de greier å samle inn på denne måten. Således har jeg ikke meldt meg inn i det registeret (som visstnok ikke funker) som skal gjøre det ”forbudt” å ringe mitt nummer.

Men jeg blir fly forbanna når han eller hun i andre enden farer med direkte løgn. Og det gjelder helt uavhengig av om det handler om en vanlig selger, eller en veldedig organisasjon. Akkurat nå utspant følgende samtale seg:

- Hei! Er det Arild?
- Ja.
- Hei igjen! Dette er Christian!
- Ja…
- Jeg ringer fra Astma og allergiforeningen. I 2010 sendte du noen lodd tilbake til oss. Og nå viser det seg at du har vært så heldig å bli trukket ut som en mulig vinner!
- Jeg har aldri sendt noen lodd til dere.
- Men du kan jo ha glemt det? Det er jo lenge siden!
- Nei, jeg har aldri sendt lodd til dere!

Klikk.

Hva om fyren heller hadde spurt om jeg har pollenallergi? Da ville han i så fall fått et positivt svar, og i det minste vært på sporet av en liten donasjon. Men direkte lureri? Nix.


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.