Ville TV 2 virkelig betale 1,4 milliarder for fotballrettighetene?
Ifølge Dagens Næringsliv var TV 2s sjef Alf Hildrum klar til å dra fram 1,4 milliarder for å få lov til å sende Tippeligakampene fra 2013 til 2016. Mye penger, men det høres egentlig ikke helt spinnvilt ut. Husk at TV2 for seks år siden bladde opp 1 milliard for tilsvarende rettigheter. Det er en uting at pressefolk er så knipne på informasjon om egen virksomhet, men her er det faktisk mulig å tro at Hildrum ville ha skrevet ut en sjekk av denne størrelsesorden.
Hvilket gjør avgjørelsen til Fotball Media (eid av Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund) komplett uforståelig. Mye tyder i dag på at norsk toppfotball har gått glipp av 200-300 millioner – fordi Fotball Media godtok Canal Pluss’ krav om eksklusive ”forhandlinger”. I praksis – ingen forhandlinger. ”Her har dere 1,1 milliard,” sa Canal Pluss. ”Take it or leave it.”
Da er det relativt flaut å sitte igjen med et reelt tap på rundt omkring en kvart milliard. Noen burde med andre ord våge å se seg i speilet.
Ikke bare det. Dette er vel også et spørsmål om moral? Det kan ikke herske tvil om at TV 2 har gjort en helt særskilt god jobb for norsk toppfotball de siste seks åra (og lenger enn det, faktisk). Vi kan godt diskutere om Mini og Davy er idioter eller ei, men det er direkte usaklig å stille spørsmålstegn ved kanalens fantastiske satsing. For folk flest er TV 2 selve fotballkanalen, et rykte kanalen og dens medarbeidere har gjort seg fortjent til.
Kult, da – å selge hele pakka uten å kontakte den nærmeste samarbeidspartneren gjennom seks år? Nix. Men slikt teller ikke i dette gamet. Og det er faktisk ingen grunn til å tro at TV 2s sportssjef Bjørn Taalesen ville oppført seg annerledes enn Canal Pluss-ledelsen, om sitsen skulle vært motsatt. Penga ruler.
Om dette er krise for det norske fotballpublikumet? Nei. De enkle fakta er at Canal Pluss vil sende seks kamper som betalings-tv, mens TV 2 holdt fem kamper i dette formatet. Det er selvfølgelig en betydelig endring at hovedkampen – ”Vålerenga mot Rosenborg” – nå vil lukkes, men kanskje vil endringa føre til flere folk på tribunene?
Dagbladets kommentator Esten O. Sæther setter det i et større perspektiv, når han mener dette til sjuende og sist handler om fotballens relasjon til brede lag av det norske folk. En fascinerende tanke, men kanskje for lengst virkelighetsfjern? Champions League er for lengst flytta til betal-tv, det samme er tilfelle for store deler av EM- og VM-kampene.
Og nå nærmer vi oss en kjerne: For mange år siden varsla regjeringa ved kulturministeren at den ville sette opp ei liste over viktige idrettsarrangement som ved hjelp av lovverket skal gå på åpne kanaler. Sånne regler er innført i Tyskland og Frankrike, og nå er det på høy tid at Anniken Huitfeldt kommer på banen.
Mitt forslag til liste er ikke spesielt original, men Anniken Huitfeldt – se til og få den på banen. Disse arrangementene skal gå på kanaler som uten ekstra betaling kan tas inn av alle norske husstander:
- EM og VM i fotball, for kvinner og menn, inkludert kvalifiseringskampene.
- EM og VM i håndball, for kvinner og menn, inkludert kvalifiseringskampene.
- Alle de store ”norske idrettene” + de andre toppene (som 100 meter og 200 meter i sommer-OL) i Olympiske Leker, sommer som vinter.
- Ski-VM, nordiske grener + alpint.
- VM i skiskyting.
- Hockey-VM, når Norge deltar.
Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.