Arild Rønsen

BEHRING BREIVIK: Terrorist - som ikke må få nå sine mål. Og som aldri må ut i frihet.

Et lite håp

For første gang i mitt liv er jeg stolt av å være norsk.

Min terskel når det gjelder nasjonalisme er lav, lavere, lavest. Faktum er at vi som nordmenn er født med sølvskje i munnen. Det er ingen av oss som har hatt så mye som en lillefinger med i spillet når naturen så til de grader har spilt på vår side; olje, fisk, vannkraft – altså årsaken til vår rikdom.

Det faktum at vi har forvalta vår rikdom relativt fornuftig … vel, det skulle bare mangle. Det er i hvert fall ingen bragd.

Men måten det norske folk nå står sammen på, dét er imponerende. Det er lov å håpe at udåden 22/7 får til følge at det norske folk står enda sterkere samla om forsvaret av ytringsfriheten og de øvrige demokratiske rettighetene. Liksom det er lov å håpe at tragedien kan gjøre det lettere å samle det samme norske folk – på tvers av religion og etnisitet.

I all sin galskap kan Behring Breivik ha medvirka til at det multikulturelle blir oppfatta som noe selvfølgelig. Noe folk flest ikke behøver å debattere. Kameraten min er kameraten min, uansett hudfarge og hva foreldra måtte tro på.

En fattig trøst, ja vel. Men likevel noe.


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.