Arild Rønsen

GUNNAR STAVRUM: Kjemper en håpløs og for lengst tapt kamp. Foto: Espen Løken, Nettavisen.

Gunnar Stavrums håpløse kamp

Sjukelønnsordninga - nå? Det fins en tid for alt, og nå må vi smått om senn komme i naturlig gjenge.

I dagene før Norge stansa, hadde statsminister Stoltenberg initiert en prinsipiell og viktig debatt. I kortform: Om høyrepolitikere i den vestlige verden ikke hadde vært så opptatt av å senke skattene, ville de mest utsatte landene aldri havna i uløkka. Stikk i strid med hva de sa, at skattelette ville skape arbeidsplasser, resulterte skattelette i økt statsgjeld og massearbeidsløshet. Altså: Høyresida har skylda.

En av dem som tok tak i statsministerens argumentasjon var redaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum. På sin blogg skreiv han: ”I praksis spiser vi av oljeformuen for å beholde verdens gunstigste sykelønnsordning.”

Jeg twittra tilbake, og spurte når han og andre skulle slutte å mase om sjukelønnsordninga? ”Hakk i plata,” sa jeg – og fikk svar: ”Norge har verdens beste sykelønnsordning – mao hakk i plata.”

Vi diskuterer selvfølgelig ikke faktum. Norge har verdens beste sjukelønnsordning, og det er mange av oss hoppende glad for! Stavrum og hans meningsfeller hadde ikke mast om ”verdens beste sykelønnsordning”, hvis målet ikke var å avvikle den. Der høyresida ser verdens beste sjukelønnsordning som unødvendig utgift, ser vi andre på den som trygghet. Man skal ikke bli fattig av å være sjuk, og misbruket som forekommer er minimalt. Arbeidsfolk i Norge har vist en moral som i høyeste grad gjør dem berettiga til å nyte godt av verdens beste sjukelønnsordning.

Det mest mystiske med Stavrum’ene er at de tilsynelatende inntar sitt standpunkt med tanke på rikets økonomiske tilstand. ”Vi har ikke råd.” Men er norsk næringsliv og det offentlige Norge tjent med langvarige generalstreiker?

Siden Stavrum er en klok mann, veit han at dette blir resultatet. Den regjeringa som forsøker å endre sjukelønnsordninga, vil bli møtt av streik. På alle arbeidslivets områder, private som offentlige. Det fikk Jens Stoltenberg og Bjarne Håkon Hansen bittert erfare sist gang de var på vei ut i Stavrum-land. Daværende LO-leder Gerd-Liv Valla behøvde ikke gjøre stort mer enn å riste oppgitt på hodet. Så var den kampen over. Og hvis Roar Flåthen mot formodning ikke skulle bestå en ny prøve – ja, så får vi sørge for å få gjeninnsatt Gerd-Liv.

De som kjemper mot sjukelønnsordninga, har omtrent like stor sjans til å vinne fram som de som er tilhengere av væpne revolusjon i Norge.


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.