Arild Rønsen

3 x norsk-amerikansk, i stødig tradisjon

Stadig nye og tradisjonelle rock/blues/soul-utgivelser i Norge. Nykommerne Odeon stikker av med prisen denne uka.

Trioen Odeon debuterer med et album midt i den etter hvert vidåpne americana-sjangeren. En banjo er sentral i lydbildet, uten at dette noen gang nærmer seg bluegrass. Det ligner mer på R.E.M.s banjo i «Losing My Religion». Helhetsinntrykket er enkelt å forholde seg til: Rock.

Alt låter stilreint, og bandet har en stor force både i låtskrivinga, produksjonen og den vokale presentasjonen. Og da er mye gjort. Strengt tatt savner jeg ingen verdens ting i «Beauty in Bloom»; den er bare gjennomgående solid. Ut på veien med dere, gutter – og dette kan gå riktig så bra.

Xtina heter egentlig Christina Skjølberg. (Hvis du googler på Xtina lander du fortere enn svint på Christina Aguilera, som altså er noe helt annet!) Hun kommer fra Nordvestlandet, og er noe så sjeldent som en norsk gitarhelt. Jeg har sett henne live et par ganger, og kan garantere at hun spiller fletta av flesteparten av sine mannlige kolleger.

Jeg mener hun er så flink at hun burde skjele til Lars Håvard Haugen ved neste utgivelse.

»Fall Up» er en utgivelse helt på det jevne - og hovedårsaken til at jeg ikke ubetinga vender tommelen opp, er at Xtina kjører unødvendig safe. Hun har tidvis et virkelig stort band til disposisjon, inkludert trompet og hammondorgel, og burde få mer ut av det enn å låte «greit nok», i et hav av svært konvensjonelle låter.

Hans Bollandsås serverer sitt andre album, etter suksess i X Factor og landskappleiken for bluesgitar (!) for et par år siden. Han drar med seg Vidar Busk og Amund Maarud som gjester, hvilket burde gi en god illustrasjon på hva Bollandsås ønsker å gi sitt publikum:

Rocka blues, ispedd store doser rock og soul. Når det sklir over i pop-inspirert låtmateriale som «Sweethearts», går det ikke fullt så fint. Han kler rett og slett ikke rein popmusikk/popblues a la Robert Cray. I låter som «Messed Up» - i solid ZZ Top-tradisjon, med Amund Maarud i knallslag – der låter Bollandsås og hans band helt suverent.

ODEON

Beauty in Bloom

XTINA
Fall Up
Xtina Records

HANS BOLLANDSÅS
Small Town
Sony Music


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.