Arild Rønsen

«Det umulige pengebeviset» - ikke lenger stempla «strengt hemmelig»!

Podkasten «Spionen Treholt» går i NRK om dagen. Serien er glimrende – med ett viktig unntak: Serieskaperne tar alt for lett på «Pengebeviset». Beviset som til sjuende og sist felte Treholt. Beviset som er et åpenlyst falsum. Konstruert i ettertid, for å få ting til «å gå opp». Den begredelige sannheten er at påtalemakta ikke hadde bevis nok til å få Arne Treholt dømt. Dette oppdaga aktoratet under sakens gang i retten. Altså var eneste mulighet å fabrikkere et bevis: «Pengebeviset».

Dette er alvorlige påstander. Men jeg er ikke den første som framsetter dem. Høyesterettsadvokat Arne Haugstad skreiv dette i sin bok «Kappefall – Et varslet justismord» i 2004: «Det kan ikke være tvil om at de pengefunn som er presentert for retten er et falsum.»

Det ble ikke tatt rettslige skritt mot høyesterettsadvokaten, en mann som vel må sies å ha hatt injurierende kraft? Hvorfor? Av den enkle grunn at Haugestad hadde rett. «Pengebeviset» er beviselig fingert. Dette beviser jeg nok en gang i denne boka. Aktørene som sto bak denne rettsskandalen skulle selvfølgelig vært stilt for en domstol. Om noen vil dra meg for retten for disse grovt injurierende påstandene, er jeg velvilligheten sjøl. Men det kommer ikke til å skje. Av årsaker jeg har forklart.

Alt som står i denne boka er ikke sant, ikke i betydning dokumentarisk sant. Jeg har tillatt meg å fantasere en smule – for eksempel om hva som foregikk på overvåkningssjef Ørnulf Toftes kontor, da han oppdaga at hele saken var i ferd med å smuldre opp.

Ørnulf Tofte kommer ikke spesielt godt ut av denne boka. Det gjør heller ikke statsadvokatene Qvigstad og Busch – og ganske spesielt ikke politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, og politisk redaktør i NRK, Stein Bjøntegård. Det er faktisk fullstendig ubegripelig hvordan redaktørene har kommet seg unna sin skandaløse omgang med fakta omkring «Pengebeviset».

Med dette anbefaler jeg NRKs podkast «Spionen Treholt» på det varmeste. Det helt nødvendige supplementet – min bok «Det umulige pengebeviset» - kan du lese her:

Det umulige pengebeviset – Forord
Det umulige pengebeviset – Kapittel I
Det umulige pengebeviset – Kapittel II
Det umulige pengebeviset – Kapittel III
Det umulige pengebeviset – Kapittel IV
Det umulige pengebeviset – Kapittel V
Det umulige pengebeviset – Kapittel VI
Det umulige pengebeviset – Kapittel VII
Det umulige pengebeviset – Kapittel VIII
Det umulige pengebeviset – Kapittel IX
Det umulige pengebeviset – Kapittel X
Det umulige pengebeviset – Kapittel XI
Det umulige pengebeviset – Kapittel XII
Det umulige pengebeviset – Kapittel XIII
Det umulige pengebeviset – Kapittel XIV
Det umulige pengebeviset – Kapittel XV
Det umulige pengebeviset – Kapittel XVI
Det umulige pengebeviset – Kapittel XVII
Det umulige pengebeviset – Kapittel XVIII


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.